2021.12.17 Nuo saulėtos iki įvairiaspalvės: Kalėdinių eglučių mados Šiauliuose

Straipsnis
Maršrutas
Šiauliai
55.931288, 23.313632
Vykti Vykti
Paklausus šiauliečių, kaip jie vertina šiųmetę kalėdinę eglę Prisikėlimo aikštėje, sulauktume tik teigiamų vertinimų. Tačiau taip buvo ne visada. Tenka pripažinti, kad kalėdinė eglė neretai tapdavo raudonuoti ar plačiai nusišypsoti verčiančiu objektu mieste. Įvertinkite patys – eglutės Šiauliuose nuo 1999 iki šiandien. Kuri pati pačiausia?

Fotografų dinastijos atstovas Rolandas Parafinavičius, jo paprašius archyvuose paieškoti senų kalėdinių eglučių nuotraukų, kiek sutriko. „Man tiek daug reiks visko perversti. O dar senelio archyvas“, - pakalbėjo ir priėmė iššūkį.

Seniausia jo archyvuose rasta nuotrauka – praėjusio amžiaus 6-asis dešimtmetis: gan kukli, daili eglutė, paminklas Tarybiniam kariui išvaduotojui ir sniegas. Tuomet dar niekas apie eglių grožio konkursus net negalvojo, o Naujametinė eglutė, kaip ir priklauso, buvo papuošta ir Šiauliuose. Rolando Parafinavičiaus senelis mėgėjiškai įamžino daugybę šiauliečių gyvenimo akimirkų. Žvelgiant į nuotraukas matyti senasis miestas, objektai, kurių dabar nebėra.

XX a. apie 6 dešimtmetis.

Galerijoje nuotraukos nuo 1999 metų – matyti, kokios buvo eglių puošybos mados, kada tikrą medį pakeitė eglišakiais apdėlioti karkasai.