Agailių koplyčia

Koplyčios
Tai mūrinė koplyčia, esanti Šiaulių rajone, Gedinčių girininkijos Agailių miške (12 kv. 8 skl.), apie 12 km į šiaurę nuo Kuršėnų.

Pirmoji medinė koplyčia Agailių miško gilumoje pastatyta dar baudžiavos laikais. Prie jos laidojo nusikaltusius baudžiauninkus, 1863 metų sukilimo dalyvius. Žmonės tikėjo, kad kapinaitės turi stebuklingos galios, todėl statė kryželius. Nuo neatmenamų laikų prie koplyčios vykdavo šeštinių atlaidai. Susirinkę melsdavosi, bendraudavo, linksmindavosi. Ne kartą žaibo ir, matyt, piktavalių žmonių sudeginta, bet ir vėl atstatyta.

Prie koplyčios yra šaltinėlis, kurio vanduo laikomas stebuklingu, turinčiu gydomųjų galių. Šaltinio versmės stebuklingas vanduo padavimuose minimas anksčiau nei koplytėlė.

1939 metais pastatyta betoninė su mediniu lentelių stogu bažnytėlė, kuri buvo padegta Antrojo pasaulinio karo metais. Vėliau atstatyta, tačiau 1974 metais žaibo sudeginta antrąkart. 1990-aisiais bažnyčia atkurta: iškilo daugiau nei 13 metrų ilgio, 7 metrų pločio ir 14 metrų aukščio maldos namų pastatas.

Aplankykite netoliese